پنج شنبه ١٤ آذر ١٣٩٨ - 
1 2 3
 
صفحه اصلي > سلامت باشید > گوارش و کبد 
 
 

موادغذایی مفید برای کاهش کبد چرب از منظر طب سنتی

 

یک متخصص طب سنتی مواد غذایی مفید برای کاهش کبد چرب از منظر طب سنتی را تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری تسنیم, فاطمه نجات‌بخش درباره خوراکی‌های مفید برای کاهش کبد چرب اظهار داشت: برای رفع کبد چرب از عرق کاسنی، شاهتره و گلاب به‌میزان مساوی یا عرق کاسنی و عرق رازیانه به‌تنهایی و یا مخلوط و یا عرق گاوزبان و عرق رازیانه و یا عرق بادرنجبویه استفاده شود.

به‌ گفته وی کم خوردن و کم نوشیدن, استفاده از ادویه‌های خوشبو مانند دارچین، زعفران، میخک، مصطکی و..., استفاده از غذاهای سریع الهضم مانند زرده تخم‌مرغ بسیار مفید است.

این متخصص طب سنتی اضافه کرد: استفاده از میوه‌هایی مانند "به" و انار شیرین اما در حد بسیار کم بسیار مفید است، همچنین انجیر و زردک (هویج ایرانی)، فندق و مویز، بادام، پسته و چلغوزه نیز برای رفع کبد چرب مفید است.

نجات‌بخش در "قواعد تغذیه در بیماری‌ها بر اساس مبانی طب ایرانی" بیان داشت: استفاده از ادویه‌هایی چون سیر، خردل، تره و... در حد اعتدال و استفاده از شیر شتر نیز برای رفع کبد چرب مفید است.

حفظ سلامت کبد

همچنین نان‌هایی که خمیرشان به‌خوبی رسیده باشد، برای کبد مفید و نان‌هایی که در گرفتن سبوس آنها بسیار مبالغه کرده باشند برای کبد مضر هستند و استفاده از مویز، انجیر، فندق، پسته و بادام برای کبد مفید است و باید از گوشت‌های غلیظ مانند گوشت گاو، گوساله و شتر کمتر استفاده شود.

 

 

بهترین و موثرترین روش پاکسازی بدن از دیدگاه طب سنتی

 

دکتر آیسان نوزاد متخصص طب ایرانی اظهار کرد: تغییر در روندسالم بدن می‌تواند باعث ایجاد مشکلات مختلفی شود؛ برای مثال بروز یبوست و عدم کارکرد مناسب روده‌ها علت مهم بسیاری از مشکلات همانند سردردها، تشدید کمر درد، بروز مشکلات پوستی مثل جوش‌ها می‌شود.

وی با بیان اینکه در میان تدابیر کلی پاکسازی و روش‌های دفعی، «حجامت» به‌عنوان یک روش کارآمد و مؤثر برای نگاه‌داشت تندرستی و درمان بیماری‌هاست افزود: در مواردی و در پی اقدام پزشک یکی از انواع پاکسازی‌های عضوی، حجامت است که متاسفانه در برخی موارد به اشتباه کل طب ایرانی را معادل حجامت دانسته و یا قدم اول درمان در نظر می‌گیرند. این پاکسازی‌ها بعد از تغییرات در شیوه زندگی و تغذیه فرد و استفاده از داروهای گیاهی لازم، انجام می‌شود.

 

 

نوزاد با اشاره به زمان مناسب حجامت در طب سنتی، گفت: در متون طب ایرانی، بهترین زمان حجامت همراه با خونگیری، روزهای پانزدهم، شانزدهم، و هفدهم هر ماه قمری است، همچنین حجامت در اوقات بسیار گرم فصل تابستان، و اوقات بسیار سرد در زمستان توصیه نمی‌شود و در صورت ضرورت طبی، باید در معتدل‌ترین وقت روز، پیش از ظهر انجام شود.

 

این متخصص طب ایرانی تصریح کرد: بسته به مزاج فرد میتوان از داروهای گیاهی متفاوتی برای بهتر کردن اثر این پاکسازی ها قبل و بعد از انجام آنها استفاده کرد که برای هر فرد با مزاج خاص او وتغییر مزاجی که رخ داده این داروها تجویز می شوند.

 

 نوزاد با اشاره به مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از بروز بیماری‌ها اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از بروز بیماری‌ها و به اصطلاح حفظ سلامتی، پاکسازی‌های عضوی و بدنی است.

 

وی با بیان اینکه از نظر طب ایرانی، پیشگیری از بروز بیماری‌ها، نقشی به مراتب مهم تر از درمان بیماری‌ها را دارد، تصریح کرد: تاثیر پاکسازی ها برای نقاط مختلف بدن متفاوت است. در واقع برخی از این پاکسازی‌ها برای عضوی خاص در نظر گرفته می‌شوند و برخی برای کل بدن تاثیرگذار خواهند بود.

 

چه افرادی نباید سیر و پیاز بخورند؟!

 

یک متخصص طب سنتی اعلام کرد: برای غلیظ شدن شیر مادرانی که رقیق است بهتر از فعالیت‌های شدید و ورزش‌های سنگین پرهیز کنند و به جای خوردن خردل، نعنا، سیر و پیاز، شیره انگور را با نان سنگک بخورند.

مصرف سیر و پیاز خام مشکلات گوارشی را افزایش می دهد و موجب سوزش یردل می شود پس بهتر است افراد ازسیر و پیاز پخته مصرف کنند.

غلامرضا کرد افشاری گفت: بهترین مواد غذایی برای زن شیرده شامل نان گندمی که خوب پخته شده، گوشت بره، ماهی تازه، کرفس، کنجد، چغندر، آشی که با نخود و جو پخته شده باشد، کاهو، بادام و فندق است.

وی ادامه داد: کم بودن شیر مادران چند علت دارد؛ یکی اینکه حرارت بالایی در بدن مادران وجود دارد که بهتر است سوپ جو با اسفناج میل کنند همچنین گاهی سردی در بدن ایجاد شده یا مجاری شیردهی دچار گرفتگی می‌شود که در این موارد استفاده از هویج یا بادکش توصیه می‌شود.

این متخصص طب سنتی ادامه داد: گاهی کم بودن شیر مادر به دلیل کم‌غذایی مادر است که افزودن سیاه‌دانه، رازیانه و تخم شوید به رژیم غذایی مادر کمک می‌کند.

کرد افشاری تصریح کرد: زن باردار باید از مصرف آب بسیار سرد یا بسیار داغ پرهیز کند و خوراکی‌های مصنوعی و صنعتی مثل آبمیوه‌های بسته‌بندی شده، رنگ‌های خوراکی، تنقلات ناسالم و فست‌فود‌ها را از برنامه غذایی خود حذف کند.

وی تصریح کرد: غذاهای تلخ و تند مثل زیتون تلخ، فلفل، لوبیا و کنجد برای زنان باردار توصیه نمی‌شود اما در مقابل میوه‌هایی مثل سیب، به، گلابی، زردآلو، انگور و انار و خشکبارهایی مانند بادام، پسته، فندق و گردو برای این زنان توصیه می‌شود.

این غذاها را همزمان نخورید

 

دکتر محمودرضا فقیهی متخصص طب سنتی درباره مناسب‌ترین زمان غذا خوردن گفت: افراد باید دقت کنند تا زمانی که احساس گرسنگی نکرده اند، نباید غذا مصرف کنند.

برای غذا خوردن باید اشتهای واقعی ایجاد شود، در این بین برخی نشانه ها مانند احساس سبکی سر دل، تحریک حواس پنجگانه، بهتر احساس کردن بوی غذا‌ها و ترشح بزاق دهان از علائم اشتهای واقعی است .

لزوم داشتن تنوع غذایی در رژیم غذایی هفتگی یا ماهیانه

وی با اشاره به لزوم داشتن تنوع غذایی در رژیم غذایی هفتگی یا ماهیانه بیان کرد: تنوع غذایی باید در رژیم غذایی هفتگی یا ماهیانه وجود داشته باشد، اما در یک وعده، باید غذایی واحد مصرف شود.

این متخصص طب سنتی افزود: غذا‌های مختلف با کیفیت‌های هضم متفاوت، نباید همزمان مصرف شوند. غذا‌های سریع‌الهضم مانند میوه‌، سالاد، دسر، ماست و سبزی‌ها باید ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از مصرف غذای اصلی یا یک ساعت و نیم پس از غذا خوردن استفاده شوند، البته سبزی‌ها را به مقدار کم می‌توان همراه غذا میل کرد.

فقیهی تأکید کرد: نوشیدن مایعات مانند نوشابه و دوغ از نیم ساعت قبل از مصرف غذای اصلی تا یک ساعت و نیم پس از غذا خوردن توصیه نمی‌شود، زیر نوشیدن مایعات همراه غذا فرایند هضم را دچار اختلال می‌کند.

وی تصریح کرد: برخی افراد با مزاج گرم و خشک و کودکان در حال رشد می‌توانند همراه غذا مقدار کمی آب بنوشند، دقت کنید بلافاصله پس از گرسنگی‌های طولانی مدت که دمای معده بیشتر شده و ترشحات صفراوی و اسیدی به مقدار بیشتر در معده تجمع پیدا می‌کنند، نباید از میوه‌های لطیف مانند هندوانه، خربزه، آلو، گیلاس و توت سفید استفاده شود، زیرا این میوه‌ها تحت تأثیر گرما و ترشحات تجمع پیدا کرده در معده، فاسد می‌شوند

بنابراین اشخاص نخست باید نوشیدنی‌هایی مانند شربت سکنجبین را میل کنند تا ترشحات معده پاکسازی شوند و دمای آن کاهش پیدا کند و پس از ۱۰ دقیقه این میوه‌ها را بخورند.

این متخصص طب سنتی گفت: مواد غذایی  مانند شیر که سریع فاسد می‌شوند نیز نباید پس از گرسنگی‌های طولانی مدت میل شوند، افراد باید  صبح‌ها پس از بیدار شدن از خواب یک استکان آب جوش همراه با یک قاشق غذاخوری خاکشیر و یک قاشق غذاخوری عسل بنوشند، استفاده از این ترکیب به پاکسازی دستگاه گوارش و آماده شدن آن برای پذیرش مواد غذایی کمک می‌کند، اشخاص برای داشتن رژیم غذایی صحیح باید با متخصص طب سنتی مشورت و با توجه به مزاج خود مواد غذایی را مصرف کنند.

کم‌خونی در کمین مصرف‌کنندگان مواد غذایی ترش

فقیهی اظهار کرد: مصرف زیاد و طولانی مدت مواد غذایی ترش پیشنهاد نمی‌شود، زیرا این مواد موجب کم‌خونی می‌شوند؛ افراد نباید ۲ نوع غذای با طبع سرد، گرم، لزج و نفاخ را همزمان استفاه کنند.

این غذاها را همزمان نخورید

وی درباره مواد غذایی که مصرف همزمان آنها مضر است، بیان کرد: افراد باید از مصرف همزمان مواد غذایی مانند ماهی و تخم مرغ، قارچ و ماکارونی، انگور و کله پاچه، انار و حلیم گوشت، سرکه و حلیم، عدسی و سرکه، برنج و سرکه، شیر و خربزه، ماهی و شیر، ماست و ترب، ماست و تخم و مرغ، ماست و ماهی، ماست و گوشت پرندگان، ماست و پنیر و شیر و پنیر خودداری کنند.

این متخصص طب سنتی افزود: افراد باید مواد غذایی را همراه با مصلح آن مصرف کنند، زیرا مصلحات عوارض نامطلوب غذا‌ را کاهش می‌دهد؛ اشخاصی که دچار نفخ و رفلاکس معده هستند باید برنج را همراه با زنیان یا زیره، ماست را با زنجبیل و شیر را با دارچین استفاده کنند.

فقیهی تأکید کرد: غذا‌های خیلی شیرین مانند شیرین پلو را با مقداری ترکیبات ترش‌مزه مانند آبلیمو، غذا‌های چرب را با نمک، فلفل و  چاشنی ترش، غذا‌های ترش را …

 

براي دريافت  خدمات تخصصی طب سنتی (مزاج شناسی ، کودکان ، زنان و نازایی ، گوارش ، مفاصل ، تغذیه ، پوست و مو ، نورولوژی ، کنترل عوارض سرطان ، چاقی و لاغری)   کلیک کنید.

نوبت گیری : 88776028-021

سفارش فرآورده‌های طب سنتی : 88795153-021

 
دانشکده طب سنتی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشــتی
آدرس : تهران - خیابان ولی عصر- روبروی توانیر- کوی شمس

تلفن : 88773521 - 021
پست الکترونیک : sitm@sbmu.ac.ir
 
 
© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.